nl en de
Dé specialist in Panamahoeden!
0
Winkelwagen
€ 0,00

Persbericht juni 2016

Weefkunst op Werelderfgoedlijst UNESCO
De panamahoed: een zomers stijlicoon voor iedereen

VEGHEL - Hij is terug van weggeweest: de panamahoed. Steeds meer mensen dragen op vooral zonnige dagen de klassieke, handgeweven strohoeden uit Latijns-Amerika. Niet alleen vanwege het fraaie uiterlijk, maar ook het comfort. De hoeden - gemaakt van 100% natuurlijk toquillastro - zijn vederlicht, zitten luchtig op het hoofd.  En extra bijzonder: de weefkunst van de hoeden is erkend als werelderfgoed van UNESCO. 

Anders dan de naam doet vermoeden, komen panamahoeden niet uit Panama maar uit het duizend kilometer zuidelijker gelegen Ecuador. Daar bestaat de weefkunst van strohoeden al eeuwenlang, en dateert zelfs uit de periode ver voordat Columbus Amerika ontdekte. Die eeuwenoude weefkunst van strohoeden uit Ecuador is in 2012 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst van Immaterieel Erfgoed gezet.
 

Impuls
“Dat is een geweldige erkenning van de Ecuadoriaanse hoedenwevers, voor een groot deel van Indiaanse afkomst”, zegt Tania Peláez González, een Ecuadoriaanse die in Nederland onder de naam Ecualanda panamahoeden verkoopt. “Nog relatief weinig mensen verstaan de weeftechnieken, en dit is een impuls voor jongeren om de techniek te leren zodat deze ook in de toekomst blijft bestaan.”

Door de hoeden rechtstreeks bij de coöperaties in Ecuador in te kopen wil zij zelf bijdragen aan een goede toekomst van de hoedenwevers en de weefkunst. “Wij vinden het belangrijk dat de wevers een goede prijs ontvangen voor de hoeden die zij vervaardigen zodat zij en hun families in hun bestaan kunnen voorzien. Zo is er ook een toekomst voor de weefkunst van de panamahoeden.”

Promotie
Tania heeft zich de weeftechniek eigen gemaakt. Op die manier promoot zij op beurzen en fairs het product. Zo was zij eerder in opdracht van het ministerie van Toerisme van Ecuador aanwezig op de Vakantiebeurs in Utrecht en reisbeurs ITB in Berlijn. “Ik laat mensen de basisprincipes van het weven zien. Zodat mensen zien dat het een echt ambacht is, waar geen machine aan te pas komt. Dat maakt een panamahoed zo speciaal.”

Panamahoeden zijn online verkrijgbaar via de webshop www.ecualanda.nl, vanaf 54 euro. Er zijn verschillende modellen en kleuren verkrijgbaar voor zowel heren als dames, hoewel de typische herenhoeden (fedora’s) ook door vrouwen gedragen worden. Ecualanda staat daarnaast regelmatig op beurzen en fairs verspreid over Nederland.

    30-06-2016 00:00

Over ons

Ecualanda koopt de hoeden rechtstreeks in bij de makers in Ecuador, zodat van oneerlijke tussenhandel geen sprake is. Wij vinden het belangrijk dat de hoedenwevers een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen. Alleen op die manier is een zonnige toekomst voor de ambachtslieden èn het ambacht verzekerd.

Panamahoeden, zowel klassiek als trendy, zien er prachtig uit en zijn comfortabel om te dragen. Kijk rond en laat u verrassen door de diversiteit en kwaliteit van deze handgemaakte natuurproducten. 
 

Contact

Ecualanda
Wolgastraat 95
5463 AT Veghel
T: 0413-287535
M: 0647063281
E: info@ecualanda.nl
KVK nr.: 52242285
BTW nr.: NL262933913B01

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.