Dé specialist in Panamahoeden!
0
Winkelwagen
€ 0,00

De panamahoed, de karakteristieke witte hoed met de zwarte band, is gemaakt van uiterst dun stro van de toquillapalm (Carludovica Palmata), die groeit in het tropische kustgebied van Ecuador. Van dit natuurlijke materiaal worden met de hand ultralichte hoeden gevlochten die comfortabel zijn om te dragen en er geweldig uitzien, zowel voor dames als heren. Een panamahoed is bovendien bijzonder: op 6 december 2012 is de kunst van het weven van panamahoeden door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Bekijk onze collectie herenhoeden en dameshoeden.


Panamahoeden zijn verkrijgbaar in vele stijlen. Een greep uit onze collectie.
 
Een stukje geschiedenis 
De panama hoed is al decennialang een stijlvol en tijdloos mode-item dat door vele groten der aarde is gedragen. De internationaal bekende naam doet echter het originele land van herkomst, Ecuador, tekort. Een veelgestelde vraag is dan ook hoe ‘El Sombrero de Paja Toquilla’ (zoals de Ecuadorianen de hoed noemen) aan de naam ‘panamahoed’ is gekomen. Dat is een interessante geschiedenis.

Pre-Incaculturen in het gebied waar tegenwoordig Ecuador ligt verstaan al duizenden jaren de kunst van het weven van ‘paja toquilla’, het stro van de toquillapalm. Zij maakten van het toquillastro al langwerpige hoofddeksels, die qua vorm in niets leken op de tegenwoordige panamahoed.

De Spaanse ‘conquistadores’ veroverden het machtige Incarijk aan het begin van de zestiende eeuw met speels gemak. In 1534 werd Inca-koning Atahualpa gevangengenomen en vervolgens vermoord. Atahualpa werd geboren in Tomebamba, het tegenwoordige Cuenca. Die stad is toevalligerwijs nu het centrum van de panamahoedproductie.

De Spanjaarden waren onder de indruk van de fijne weeftechniek die de Indianen in de veroverde gebieden gebruikten voor hun hoofddeksels. Vanwege de fijne structuur dachten ze zelfs dat de hoeden waren gemaakt van de huid van vleermuizen. Het duurde nog wel zo’n driehonderd jaar voordat de bijzondere weeftechniek wereldwijd bekend werd.
 
Slimme zakenlui begonnen de hoeden in de negentiende eeuw vanuit Ecuador te exporteren. Op dat moment werden de hoeden uitsluitend geproduceerd in de kustregio van de inmiddels onafhankelijk geworden Republiek Ecuador. Met name het stadje Montecristi in de provincie Manabi was (en is!) er beroemd om. De beste ‘extrafino’s’ komen uit die plaats en worden zelfs ‘Montecristi’s’ genoemd.
 
De export van de hoeden maakte een grote vlucht. Dat leidde ertoe dat in 1836 de stad Cuenca in de Andesprovincie Azuay zich met de hoedenproductie ging bezighouden. Het stadsbestuur wilde de lokale economie een impuls geven en een hoedenfabriek zou daarbij moeten helpen. Dat lukte. In de jaren erna groeide Cuenca uit tot het internationale centrum van de panamahoedenindustrie.
 

Arbeiders, velen met panamahoed, tijdens de constructie van het Panamakanaal.
 
Vanaf het midden van de negentiende eeuw bereikte de productie van de hoeden vervaardigd van toquillastro een hoogtepunt. Intussen werd in het Centraal-Amerikaanse land Panama, zo’n duizend kilometer ten noorden van Ecuador, gestart met de aanleg van een kanaal dat een verbinding moest vormen tussen de Atlantische en Stille Oceaan.
 
De omstandigheden waaronder de arbeiders moesten werken bij het graven van het Panamakanaal waren zwaar. Het was er heet en vochtig en de felle zon scheen de hele dag. Hoeden waren dan ook onmisbaar voor de Amerikaanse werklui, die massaal de lokaal verkrijgbare maar uit Ecuador geïmporteerde hoeden van toquillastro droegen. Gingen ze terug naar de VS, dan namen ze de hoeden mee. De naam ‘panamahoed’ was geboren. 


De Amerikaanse president Theodore Roosevelt.
 
De naam en het product werden wereldwijd bekend toen beroemdheden de hoeden gingen dragen. De Amerikaanse president Theodore Roosevelt droeg een panamahoed tijdens zijn bezoek aan de werkzaamheden aan het Panamakanaal in 1906. Een foto daarvan verscheen zelfs in de New York Times en ging vervolgens de hele wereld over.
 
In de decennia daarna gingen vele beroemdheden, zoals de Britse koning Edward, Winston Churchill en Ernest Hemingway de hoeden dragen. De naam ‘panamahoed’ raakte mede daardoor al snel ingeburgerd. Overal, behalve in Ecuador. Trots als ze zijn blijven de Ecuadorianen de hoeden ‘Sombreros de Paja Toquilla’ noemen. 
 
In de eenentwintgste eeuw beleeft de panamahoed een 'revival'. In allerlei vormen is hij steeds vaker waar te nemen in het straatbeeld, en ook Hollywoodsterren worden met 'panama's' gespot. Op de markt zijn ook papieren namaak-panamahoeden uit China verkrijgbaar, maar velen (her)kennen en waarderen de kwaliteit van de enige echte panamahoed uit Ecuador.

Ook al worden er ook panamahoeden geweven in andere Latijns-Amerikaanse landen, de panamahoed is van oorsprong typisch Ecuadoriaans. Dat is op 6 december 2012 erkend door de UNESCO, dat de weefkunst van hoeden van toquillastro in Ecuador heeft toegevoegd aan de lijst van  immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Een geweldig mooie erkenning, en hopelijk is daarmee ook de toekomst van de weefkunst gewaarborgd. En ligt er een mooie toekomst voor de panamahoedwevers in het verschiet.
 

De kathedraal van Cuenca, het centrum van de panamahoedenindustrie.


Het vlechten van een panamahoed is puur handwerk.
 

Over ons

Ecualanda koopt de hoeden rechtstreeks in bij de makers in Ecuador, zodat van oneerlijke tussenhandel geen sprake is. Wij vinden het belangrijk dat de hoedenwevers een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen. Alleen op die manier is een zonnige toekomst voor de ambachtslieden èn het ambacht verzekerd.

Panamahoeden, zowel klassiek als trendy, zien er prachtig uit en zijn comfortabel om te dragen. Kijk rond en laat u verrassen door de diversiteit en kwaliteit van deze handgemaakte natuurproducten, waarvan de officiële naam 'sombreros de paja toquilla' luidt.
 

Contact

Ecualanda
Kesselakker 3
5463 MR Veghel
M: 0647063281
E: info@ecualanda.nl
KVK nr.: 52242285
BTW nr.: NL262933913B01
Alle bedragen zijn inclusief btw

Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies